Dobro je vedeti

・ Med, ki ga dodamo v živilo (hrano ali pijačo) daje jedi svojo aromo, ki je odvisna od vrste medu

Temni medovi (kostanjev, gozdni, smrekov, hojev, ajdov) sodijo v medenjake in močnejše jedi

Svetli medovi (cvetlični, akacijev) pa v nežnejše pecivo, k mandljem, lešnikom, marcipanu ter v zavitke in sadne solate

Med je sladka, aromatična gosta tekočina, ki jo proizvajajo čebele...

čebelar odpira panj

Kako nastane med

Pašne čebele nabirajo nektar (medičino) in mano ter ju shranijo v mednem želodčku.

V panju ga oddajo panjskim čebelam. Nektar najdejo čebele navadno v cvetovih rastlin. Mano izločajo žuželke (listne uši, kaparji, medeči škržat), ki se hranijo s sokovi rastlin.

Čebele majhne kapljice napol zrelega medu odložijo v celice satja. V nekaj dneh se sestava tekočine spremeni in zgosti. Nastane med. Ko je med zrel, ga čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci in shranijo kot zalogo hrane. Čebelarji voščene pokrovčke odkrijejo in s posebnimi točili iztočijo med ter napolnijo posode.

 • satje

  Satje

 • panjske končnice

  Panj

 • kranjska čebela

  Kranjska čebela

1 od 3
 • čebelja matica

  Matica

 • čebelji trot

  Trot

1 od 2

Vsebina, ki jo je mogoče strniti

Čebela delavka

○ Večina čebel v panju je čebel delavk. Čebele delavke so sterilne samice in s staranjem opravljajo različne naloge. V prvih dneh življenja ima čebela delavka funkcijo »upraviteljice« roja.

○ Kasneje opravlja nalogo hranilke, ki skrbi za razvijajoče se ličinke, nato varuhinje, grobarke, pomočnice matice, proizvaja vosek in prenaša nektar.

○ Proti koncu svojega življenja bo postala pašna čebela in se bo podala izven panja, da bi poiskala nektar in cvetni prah.

○ V povprečju živijo 35 dni.

Matica

○ Matica je mati skoraj vseh čebel v panju.

○ Je največja čebela v koloniji; kot ličinka se hrani izključno z matičnim mlečkom, nato pa opravi poročni let, med katerim jo oplodijo troti.

○ Večino časa preživi z odlaganjem jajčec v zalege (približno 1500 na dan), vedno pa ji sledi spremstvo čebel delavk, ki jo varujejo.

○ V povprečju lahko živi 2-3 leta, včasih pa lahko živi tudi do 5 let.

Trot

○ So samci čebel.


○ Nimajo žela in ne nektarja ali cvetnega prahu. Njihov edini življenjski namen (ki ga doseže le majhen del njih) je parjenje z matico.

○ So večji od čebel delavk, z velikimi očmi, ki jim pomagajo opaziti matico v njenem poročnem letu. Parjenje poteka med letom, droni, ki uspejo pri svoji nalogi, pa zaradi dejanja poginejo.