Zakaj Med Kristalizira?

Ste že kdaj odprli kozarec medu in ugotovili, da je postal zrnat? Ne skrbite, to ni znak, da se je vaš med pokvaril ali da ni več varen za uživanje. Pravzaprav je ravno nasprotno!

Kristaliziran med je povsem naraven proces, ki nastane, ko začne glukoza v medu tvoriti kristale. Nekaterim je tekstura kristaliziranega medu celo ljubša, ker se lažje namaže in popečencu doda malo hrustljavosti.

Najboljši del? Kristaliziran med je zanesljiv način, da veste, da dobite čist, neoporečen med. Za razliko od predelanega medu, ki ga lahko zmešate z vodo ali koruznim sirupom, čisti med ne vsebuje dodatkov ali kemikalij, ki bi lahko škodovale vašemu zdravju.

Ko torej naslednjič naletite na kozarec kristaliziranega medu, ga nikar ne segrejte. Sprejmite naravni proces in uživajte v okusni dobroti čistega medu, ki vas čaka.

 

Zakaj med kristalizira?


Med je prenasičena – kar pomeni nizko vsebnost vode – raztopina predvsem glukoze in fruktoze. Sčasoma se bo sladkor ločil od vode, kar bo povzročilo kristalizacijo medu. Ta naravni proces se lahko zgodi celo znotraj panja!

Obstajajo tri stvari, zaradi katerih je večja verjetnost, da bo vaš med kristaliziral:

  • Temperatura
  • Razmerje med glukozo in fruktozo
  • Cvetni prah


Tukaj je poglobljena razlaga, zakaj vaš med kristalizira, in nadaljujte z branjem, če želite izvedeti, kaj storiti glede tega.

Temperatura


Nizke temperature igrajo veliko vlogo pri kristalizaciji medu. Med hranite v omari ali shrambi, da upočasnite kristalizacijo medu.

Razmerje med glukozo in fruktozo

Izvor nektarja ne vpliva le na okus, aromo in teksturo vašega medu, ampak tudi na verjetnost kristalizacije medu. Nektarski izvor medu določa odstotek glukoze in fruktoze v medu.

Med z večjimi količinami glukoze bo kristaliziral hitreje kot med z visokimi sladkorji fruktoze. Tudi zato bo "med" nizke kakovosti ostal tekoč; mnogi proizvajalci bodo svoj med mešali z umetnimi sirupi z visoko vsebnostjo fruktoze.


Cvetni prah


Čisti, surov med bo vseboval sledove čebeljega cvetnega prahu. Čebelji cvetni prah ima številne koristi za zdravje in se uporablja za testiranje, od kod prihaja vaš med. Kristalizacija se zgodi hitreje v čistem, nepasteriziranem medu, kjer so delci cvetnega prahu, na katerih se sladkor nabira.


Kako popraviti kristaliziran med


Če vam je ljubši tekoči med kot kristalizirani med, ne skrbite, saj ga lahko preprosto vrnete v prvotno tekoče stanje. Eden najboljših načinov za to je uporaba tople vode. Preprosto napolnite posodo, ki je odporna na toploto, s toplo vodo in vanjo postavite kozarec medu, dokler se ponovno ne utekočini.

Pomembno je vedeti, da se izogibajte uporabi vroče vode ali kuhanju medu v mikrovalovni pečici, saj lahko to uniči koristne encime, ki so v njem.

Ne glede na to, ali imate radi svoj med v tekoči obliki za pokapljanje čez jogurt ali kristaliziran za mazanje na toast, je ključnega pomena uporaba visokokakovostnega čistega medu, da zagotovite vse prednosti, ki jih ponuja ta naravni čudež.

Nazaj na spletni dnevnik

NAŠE "KLASIKE"

Mellifera slovenski medovi od čebelarja; naravnost iz panja v kozarec. Prikaži več