Kako nastane med in iz česa je narejen?

 

Čeprav večina ve, da med proizvajajo čebele delavke, le redki znajo postopek izdelave medu opisati s kakršno koli natančnostjo. In izkazalo se je, da je to zelo zanimiv proces ...

Čebele izdelujejo med iz nektarja, ki ga najdemo v cvetovih rastlin. Nektar je sladka tekočina, s katero se hranijo žuželke. Da bi čebele nabrale dovolj nektarja, obiščejo na tisoče cvetov in med iskanjem hrane preletijo nešteto kilometrov. Ali bi torej lahko, ko smo se malo potepali po travnikih in nabrali nektar, medili sami, če bi poznali recept? Izkazalo se je, da je skrivnost pridobivanja medu v samih čebelah in ne v nektarju. Nektar, ki ga čebele naberejo ali natančneje popijejo, konča v enem od njihovih dveh želodcev, kjer ga predelajo prav posebni prebavni encimi. Ne zveni tako privlačno, kajne? Beri naprej…

Po dolgi poti iskanja hrane na poljih je nektar že delno prebavljen, ko se vrne v panj, kjer ga čebela nabiralka preda drugi čebeli, ta pa naslednji naslednji čebeli. Ta proces je nekoliko podoben igri pokvarjenega telefona: nektar se po verigi čebel pošlje v srce panja, kjer se izlije v celico satja. Torej, kako čebele prenašajo ta nektar, se sprašujete? No, vsekakor ne z roko v roki, ampak skozi svoje rilčke (cevasti deli ust). Tako vsaka čebela temu nektarju doda nekaj svojih encimov. Zaradi tega je še bolj prehransko dragocen.

Druga ključna faza procesa pridelave medu je njegova fermentacija v satju. Ko čebele natočijo nektar v celice satja, ostanejo v bližini, da s svojimi krili prezračijo nektar in ga zgostijo, kasneje pa ga zaprejo z voskom in pustijo dozoreti. Proces fermentacije v celici spremeni kompleksne ogljikove hidrate v enostavne in lahko absorbirane ogljikove hidrate, in sicer glukozo in fruktozo. Zato ima med tako sladek okus, takoj ko ga okusimo.

Torej pravite, da se zdi ta tehnika pridelave medu nekoliko nehigienična? Znanstveniki so nedavno ugotovili, da čebelji kruh, s katerim hranijo ličinke čebel delavk, vsebuje kemične spojine, ki čebele naredijo popolnoma čiste. Zato imajo med in drugi čebelji pridelki tako dolgo življenjsko dobo! Med v popolnoma dobrem stanju so našli celo v faraonskih piramidah. Seveda se ni pojavil noben pogumnež, ki bi ga dejansko poskusil ... Na srečo bo med Mellifera dostavljen naravnost na vaša vrata – svež in okusen. Torej, uživajte brez obotavljanja!

Nazaj na spletni dnevnik