Vir: Aktivni.si, pripravila: Maja Piskernik

Ko nas napadajo virusi in prehladna obolenja, radi posežemo po medu. Koristen je skoraj pri vseh težavah, krepi imunski sistem in je bogato energijsko hranilo. Poglejmo si zdravilno delovanje različnih vrst medu

  • Smrekov med

se uporablja pri vnetju dihalnih poti, pri zmanjšani odpornosti organizma in živčni napetosti.

  • Cvetlični med

deluje kot naravno zdravilo proti alergijam, zlasti pri senenem nahodu. Pomaga pri izčrpanosti organizma in krepi srce ter ožilje.

  • Lipov med

se uporablja pri prehladih, povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Ker pospešuje znojenje, ni priporočljiv za srčne bolnike.

  • Kostanjev med

vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Uporablja pa se tudi pri slabokrvnosti, utrujenosti in nezadostni prehrani.

Nasvet

Pozorni pa moramo biti, da je med pri kuhi in peki izpostavljen čim nižjim temperaturam, saj se pri višjih temperaturah pospešuje temnenje kolačev oziroma testa, hkrati pa z visoko temperaturo uničimo večino njegovih zdravilnih učinkovin.

Pripravila: Maja Piskernik