Čebelarska zveza Slovenije je objavila v novicah na spletnih straneh

Postavljen prvi medomat v Sloveniji

24.09.2019 11:59:11

Povezava: http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/10368

Sredi letošnjega avgusta je bil postavljen prvi medomat v Sloveniji, in sicer v čakalnici avtobusne postaje v Ljubljani. Trenutno je napolnjen s kozarci cvetličnega medu. Nekateri so pakirani v enkratni embalaži nagrajenega proizvajalca embalaže – prilagojeni slovenskim kozarcem za med. Zdravo darilo lahko kupite vsak dan od 5.00 do 23.00, in to tudi takrat, ko trgovine še spijo.
Bojana Vrviščar glede postavitve razloži, da gre za družinsko idejo in družinsko izvedbo precej kompleksnega projekta. »Slovenskim kupcem in tujcem smo želeli ponuditi (zato imamo slovensko in angleško verzijo kozarcev medu) originalno in v vseh elementih dodelano darilo. Poudarek je na slovenskem medu. Najprej smo vzpostavili spletno stran https://mellifera.si, tako da lahko idejo predstavljamo javnosti (sledi spletna stran v angleščini). Tako bomo lahko ponudili med v originalni embalaži (Linija Mellifera) tudi kupcem izven Slovenije (izvoz). Najboljše za dostopno ceno. Zavedali smo se, da prodaja medu samo preko spletnih strani ne bo dovolj, saj je kar nekaj podobnih ponudnikov medu na spletu. Visoke marže in druge težave, na katere naletijo ponudniki izdelkov, so nas vse bolj oddaljevale od ideje prodaje v večjih trgovinah. Torej smo potrebovali idejo, kako ponuditi kupcem med oz. darilo in pri temu celo nekaj zaslužiti. Naleteli smo tudi na informacijo na spletu, da je nekdo postavil medomat v tujini. In smo rekli: če imamo v Sloveniji že dobro razvito mrežo mlekomatov, jajcematov, avtomatov za prodajo ocvirkov in klobas, potem je verjetno tudi prostor in so možnosti za prodajo izvirnega darilnega programa z medom. In luč sveta je ugledal prvi medomat v Sloveniji. Imamo vse ustrezne papirje in analize, s katerimi dokazujemo, da gre resnično za čisti slovenski med, brez mešanja in uvažanja cenenega medu iz ne vemo točno katerih koncev sveta. Vsak kozarček medu iz Linije Mellifera ima QR-kodo, preko katere lahko v trenutku dobimo informacijo o izvoru medu. Podobne rešitve nima zaenkrat noben prodajalec medu v Sloveniji.
Od ideje do realizacije smo prišli v rekordnem mesecu in pol poleti 2019. Veliko smo naredili sami v družinskem krogu, veliko so nam pomagali prijatelji in znanci, izredno sodelovanje je bilo vzpostavljeno tudi s pridelovalcem čebelarjem Bojanom Donkom iz Lendave, ki je vpisan v register SMGO, polnilnico medu, oblikovalci, profesionalnim fotografom in v končni fazi tudi s prodajalci medomata, ki ga je bilo treba ustrezno prilagoditi in opremiti z ustreznim dizajnom. Paziti smo morali tudi na pravilnike in ostale formalnosti, ki so potrebne, da zaženeš medomat. Na ugoden odziv smo naleteli tudi pri Avtobusni postaji Ljubljana, saj je pogodba za prostor predpogoj, da smo medomat sploh lahko postavili na mestu, kjer je veliko turistov.
Glede na dejstvo, da še nimamo praktično nobene promocije, je nakup odvisen od mimoidočih potencialnih strank, ki so sicer prišle na Avtobusno postajo Ljubljana kupit vozovnico za avtobus. Predvsem tuji turisti se ustavljajo pred medomatom, japonski turisti se tudi fotografirajo skupaj z medomatom, saj česa podobnega še niso videli. Nekateri se odločajo tudi za nakup in v prvih dveh dneh smo prodali šest kozarcev in nekaj darilnih vrečk. Trenutno pripravljamo promocijski letak, ki ga bomo razdelili v hotele (manjše in večje), z usmerjanjem turistov na lokacijo, kjer imamo medomat, in z letakom jih bomo tudi na kratko seznanili z idejo in motivirali za obisk medomata in za nakup darila z medom. Darilo je originalno, naravno, sledljivo, preverjeno, 100-% slovensko.«

S postavitvijo prvega in za zdaj še edinega medomata se tako v Sloveniji odpira nova prodajna pot za trženje čebeljih pridelkov, za kar gre čestitka ge. Vrviščar in njeni družini.
MB

Povezava na objavo:
http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/10368
Obvestilo za javnost – STA s strani Avtobusne postaje Ljubljana, 22.8.2019