Vir: http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5066
Ni vseeno, kakšen med jeste – ni razlika samo v okusu, pač pa tudi zdravilnih učinkih. Predstavljamo vam osnovne lastnosti pri nas najpogostejših vrst medu:
Akacijev med
Kemijska struktura akacijevega medu je zelo
enostavna in hitro razgradljiva, zato je dober je za blaženje prebavnih
motenj, pomirja in uravnava presnovo, blaži vnetja ter skrbi za
uravnoteženje celotnega telesa. Ker ima visoko vsebnost fruktoze, je
primeren tudi za diabetike, jedo pa ga lahko tudi otroci mlajši od treh
let (ne pozabit, da niso vsi medi primerni za otroke!).
Lipov med
Deluje
antiseptično in pomirja. Zelo učinkovit je pri boju proti gripi,
prehladu, bronhitisu in drugih boleznih dihal. Spodbuja znojenje, čisti
telo, zato je zelo priporočljiv pri vseh boleznih, kjer je moramo nekaj
dni ostati v postelji.
Kostanjev med
Kostanjev
med ima izrazit vonj ter rahlo grenak in aromatičen okus. Dober je pri
težavah z želodcem, jetri, žolčem, priporočajo ga ljudem z ranami na
želodcu, z bakterijami v sečnici, raziskave pa kažejo, da krepi srčno
mišico. Na splošno velja, da je kostanjev med najboljši med vsemi
vrstami medu, najboljše restavracije na svetu pa ga prav zaradi njegove
arome uporabljajo tudi pri izdelavi domačega peciva, medenjakov. Aromi
kostanjevega medu pravijo tudi kraljeva aroma.
Cvetlični med
kvaliteta cvetličnega medu je odvisna od kvalitete travniških cvetlic. Vsekakor vsebuje veliko eteričnih olj, je raznolik in zato primeren tudi za otroke. Pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali, celo pri ginekoloških boleznih … Cvetlični med ima običajno izjemno poln okus, je bogat z vitamini, minerali in drugimi elementi vseh vrst. Cvetlični med je zelo dober pri krepitvi imunskega sistema, zato ga je dobro vsak dan preventivno pojesti vsaj eno žličko. Primeren je tako za najmlajše, kot tudi starejše.
Opomba: Vse naštete vrste medu lahko najdete v spletni prodajalni https://mellifera.si