Kaj je cvetni prah?

Ste vedeli, da je cvetni prah je eno najbolj hranljivih živil, saj vsebuje skoraj vse hranljive snovi, ki jih ljudje potrebujemo? No, če ga še ne uživate, si preberite več o tem skrivnem super živilu, na katerega prisega tudi Victoria Beckham. Številni blagodejni ali zdravilni učinki na telo so več kot očitni in tudi v novejši dobi se vse več pojavljajo tovrstne informacije tudi v strokovnih prispevkih. Najmanj kar lahko naredimo je to, da ga preskusimo. Na koncu prispevka podajamo tudi opozorilo glede uživanja, še posebej morajo biti pozorne osebe, ki imajo alergijo.

Zrnca cvetnega prahu ali peloda se tvorijo v prašnicah višjih rastlin. Namenjena so spolnemu razmnoževanju rastlin in so nosilec moških spolnih celic. Pelod je proteinsko najbogatejši del rastline.

Zrnca cvetnega prahu so vir beljakovin, med katerimi je kar 50 % esencialnih aminokislin. To so aminokisline, ki jih moramo telesu zagotovimo s prehrano.


Kako čebela nabira cvetni prah?
• Telo čebele je prekrito z drobnimi dlačicami, na katere se ob obisku na cvetju ujame cvetni prah. Čebele obiskujejo cvetje predvsem z nameno, da naberejo nektar do katerega pa ne morejo, ne da bi se podrgnile ob prašnike in se tako potresle s pelodom. 
• S pomočjo nog in ščetic na njih čebela očisti s telesa nabrani pelod ga navlaži s slino in medičino ter ga nato s sprednjimi nogami preloži na zadnje, kjer se nahaja posebno mesto za zbiranje peloda, ki se imenuje košek. 
• Ko se čebela vrne v panj, najde primerno celico satja in vanjo z zadnjih nog postrga cvetni prah. 
• Panjske čebele ga navlažijo s slino, stlačijo na dno celice in ga prekrijejo s tanko plastjo medu, s čemer preprečijo kvarjenje.
• Pelod čebele potrebujejo za hranjenje svojih ličink, ki z njim dobijo vse pomembne sestavine za rast in razvoj, nujno potreben pa je tudi za izločanje voska.Sestava cvetnega prahu
Sestavine cvetnega prahu so odvisne od rastline, na kateri ga čebele nabirajo.
• V njem najdemo vse za človeka življenjsko pomembne (esencialne) aminokisline (arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin…), 
• razne maščobne kisline, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati in 
• vitamine: skupine B, C, D, E in K ter provitamin A. 
• Pomembni sestavni del so tudi inhibini, ki zavirajo razvoj nekaterih vrst bakterij.

Cvetni prah proizvajajo odrasle čebele in je hrana za mlade čebele. Cvetni prah je eno najbolj hranljivih živil, saj vsebuje skoraj vse hranljive snovi, ki jih ljudje potrebujemo. Kar 40 odstotkov cvetnega prahu predstavljajo beljakovine, poleg tega pa še proste aminokisline, vitamini, vključno z B-kompleksom, in folno kislino. Cvetni prah je celovito živilo, ki vsebuje številne elemente, ki jih druga živila živalskega izvora ne vsebujejo. Ugotovili so, da vsebuje 100 g cvetnega prahu toliko aminokislin kot 500 g govedine ali 7 jajc, in da torej 30 g peloda popolnoma zadostuje za pokrivanje dnevne potrebe po esencialnih beljakovinah pri odraslem človeku.  Približno polovica beljakovin, ki jih vsebuje cvetni prah, je v obliki prostih aminokislin, ki jih telo nemudoma porabi.

Predstavljamo vam 10 odličnih razlogov, zakaj je priporočljivo dodati svež cvetni prah v svojo dnevno prehrano:

  1. Dviguje energijo
  2. Pomirja kožo
  3. Zdravje dihal
  4. Zdravljenje alergij
  5. Izboljšanje prebave
  6. Krepi imunski sistem
  7. Pomaga pri odvisnostih
  8. Krepi kardiovaskularni sistel
  9. Pomaga pri težavah s prostato
  10. Zdravi neplodnost

Vir: https://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/10-neverjetnih-zdravilnih-ucinkov-cvetnega-prahu/

PREVIDNO!
Cvetni prah lahko pri nekaterih ljudeh povzroči alergijo. Kdor ve, da ima težave z alergijo na cvetni prah, naj ne začne uživati mešanice iz cvetnega prahu in medu. Če ne veste ali imate alergijo ali ne, potem pripročamo, da vzamete zjutraj za noževo konico mešanice in ugotovite ali vam ta kako škoduje ali ne. V primeru znakov alergije ne uživajte mešanice, obiščite zdravnika in se posvetujte z njim.

Vir: http://www.czs.si/content/C22