Kako je med manuke vplival na čebelarstvo na Novi Zelandiji

Po odkritju snovi, ki je v medu manuke zaslužna za ne peroksidno antibiotično aktivnost, so novozelandski prodajalci medu z dobro načrtovano oglaševalsko kampanjo dvignili povpraševanje ter seveda tudi ceno medu manuke. Zaradi visokih odkupnih cen tega medu, tudi do 80 NZD/kg (če prevedemo v evre je to zavidljivih 45 evrov za kilogram medu), je število čebelarjev na Novi Zelandiji po letu 2010 močno naraslo.

Zakaj to pišemo? V Sloveniji imamo odlične vrste medu (hoja = bela jelka, smreka, gozdni,…), ki vsebujejo zgledne količine antioksidantov (polifenoli). Kar pomeni, da imajo visok potencial za blagodejne učinke na zdravje (ščitijo pred okužbami, pomembno pomagajo pri zdravljenju viroz ali kaj podobnega). Če kombiniramo še s sokom limone zaradi naravnega C-vitamina, potem bomo naredili telesu veliko uslugo in pomembno skrajšali čas zdravljenja viroz in drugih podobnih tegob. Seveda ne smemo opustiti zdravil in priporočil, ki jih predpiše zdravnik. Če pogledamo oddaje na TV, kjer prodajajo prehranska dopolnila za pomoč pri ohranjanju zdravja, vidimo, da večina poudarja dvigovanje imunskega sistema, kot ključ do večje odpornosti in s tem bi bili sposobni kljubovati različnim tegobam, ki pretijo na nas iz okolice. Le malo kateri od teh reklamnih oglasov nas v učinkovitost dejansko tudi uspe prepričati. Dovolite, da se vrnemo na slovenski med. Čeprav je v zgoraj naštetih medovih zgledna količina polifenolov, ki dokazano dvigujejo imunski sistem, slovenski med ne oglašujemo v tej smeri. Nova Zelandija je uspela z manuka medom, ki je sedaj znan po vsem svetu in dosega izredne cenovne učinke in je pravi izvozni hit. Res pa je, da je nenadzorovana rast novih in neukih (denarja in hitrih zaslužkov željnih) čebelarjev povzročila v Novi Zelandiji dodatne težave. Še sreča, da imamo v Sloveniji strokovne in profesionalne čebelarske zveze, ki skrbijo za kvaliteto in nadzor slovenskega medu.
Za zaključek: Linija Mellifera je blagovna znamka, ki prodaja samo slovenski med z geografskim poreklom, 100% varen, nadzorovan in kvaliteten med iz neokrnjene narave iz okolice Lendave in Pohorskih gozdov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: